Eenvoud als kracht

In aansluiting op mijn nieuwjaarswens voor 2015 wil ik het hebben over een initiatief dat2014-05-01 10.41.33 -hoewel ruim 100 jaar geleden door Carl Denig genomen – geheel van deze tijd is. Het gaat om een van de oudste vormen van mede-eigenaarschap, de Nederlandse Toeristen Kampeer Club, kortweg de NTKC. De club heeft ruim 9.000 leden en 20 natuurkampeerterreinen.  Zodra je lid wordt ben je zowel eigenaar als gebruiker en kun je jouw steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de club en… je eigen genoegen. Een essentieel kenmerk van de club is, je raadt het al: eenvoud.

Eenvoud in meervoud
elfenbankje

Als lid ben je medebezitter van een meervoud (20) aan prachtige natuurterreinen. Je profiteert voor een luttel bedrag van  eigen terreinen met uitsluitend basisvoorzieningen: warm en koud stromend water, douches, moderne toiletten en een kampvuurkuil. Je ontmoet er gelijkgestemde liefhebbers van eenvoudig kamperen, van rust, ruimte en vrije natuur, gebruik makend van simpele kampeer-middelen. Eenvoud in meervoud zou je kunnen zeggen.

Gezondere verhouding

2014-05-03 16.30.59Voor mij was het een waardevolle ontdekking:  dat je op deze manier een andere – gezondere – verhouding krijgt tot je directe omgeving met het daaraan verbonden verantwoordelijkheidsgevoel.  De club belichaamt de eenvoud van een basisprincipe dat te vaak verloren is gegaan: het persoonlijker, intensiever en levendiger maken van het contact met en tussen  alle relevante belanghebbenden van een organisatie, haar stakeholders dus. Met de natuur als onderdeel daarvan.

Oorspronkelijke bedoeling

Het boeiende nu is dat ondanks (of misschien wel door) de crisis allerlei initiatieven – vaak van onderop – de kop opsteken, die streven naar een soortgelijke verhouding tot hun stakeholders. Zo bezinnen diverse scholen zich op de de essentie1omgang met leerlingen en ouders, worden steeds meer lokale energiecoöperaties opgericht,  gaat een ziekenhuis via een kinderalarmsysteem beter luisteren naar bezorgde ouders. En zetten organisaties met ‘verbinding’ hoog in het vaandel (een achttal heb ik beschreven)  hun activiteiten vol vertrouwen voort, groeien ze gestaag en worden er zelfs prijzen gewonnen.  Algeheel kenmerk van deze ontwikkeling: terug naar de kern, terug naar waar het in alle eenvoud om gaat, terug naar de oorspronkelijke bedoeling. Toch wel bijzonder dat een 100 jaar oude kampeerclub in deze tijd zo’n moderne voortrekkersfunctie bekleedt.

In een volgende blog ga ik verder in op deze boeiende tegendraadse ontwikkeling en de voorwaarden waaronder ze wortel kan schieten.

Over Dries Oosterhof Organisatiebegeleiding

Dries Oosterhof (1947), drs.Andragogiek, begeleidt directie- en management(teams) bij organisatie- en leiderschapsontwikkeling en is gespecialiseerd in het in goede banen leiden van weerbarstige en vaak ongrijpbare vraagstukken in het spanningsveld van mens en organisatie. Is auteur van het boek 'Leiderschap in Contact" waarin hij zijn ervaringen en concepten uiteenzet en daarbij gebruik maakt van de relazen van 8 leiders, die hun organisatie 'in contact' aansturen. Leiderschap in Contact gaat ervan uit dat contact van doorslaggevende betekenis is voor de effectiviteit van leiderschap en een basale factor vormt voor de impact van de leider op zijn mensen, de organisatie en zijn omgeving.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *