Het contact met jezelf

Hoe kan je een ander leren kennen, wanneer je jezelf niet kent (Freek de Jonge)

Ik Jij

 

“Oosterhof, doe jij aan teamcoaching?”, was de vraag die ik kreeg voorgelegd. “Jazeker”, zei ik , “waar dient het voor”? “Wel”, zei  mijn gesprekspartner, “mijn teamleden stellen zich zo afhankelijk van me op”.. Waarop ik spontaan riep: “Hoe ben je daar in geslaagd dan”? Hij had zijn eigen invloed op deze patronen volstrekt niet in de gaten. En zo gek is dat niet. Contact krijgen met onze eigen plussen en minnen is vaak erg lastig. Terwijl organisatieontwikkeling juist gedijt jbij zelfkennis van de medewerkers en met name van de leidinggevenden. Vooral ook deze laatste groep, omdat hun invloed zo groot is op het wel en wee van een afdeling of organisatie.  Dat houdt wat mij betreft  in dat organisatie-ontwikkeling gebaat is bij kritische zelfreflectie van vooral zijn leider(s). Moed en eerlijkheid zijn daarvoor genoeg……

Dit  is heel basale contactuele invalshoek: maak contact met jezelf en wees je bewust van je zon- en schaduwkanten en de impact die zij hebben op anderen.  Effectieve werkvormen om dit bewustzijn te ontwikkelen zijn persoonlijke en team-coaching alsook collegiale intervisie.

Voor een verkennend gesprek mail of bel even.