Recensie 2
In dit boek toont Oosterhof zijn kwaliteit om in enkele zinnen en woorden door te dringen tot de kern van wat hij wil zeggen. Zo heeft hij zijn inzichten in gevat in een opvallend inzichtelijk model, dat hij de ‘OrganisatieGyroscoop` noemt. Die naam heeft hij best raak gekozen. De gyroscoop staat voor balans in de dynamiek van het organisatiegebeuren. Dat is helemaal congruent met de benadering die ik van Dries ken, uit zijn (mee)denken, spreken en coaching: altijd vanuit balans en nuance, mét scherpte, maar nooit oppervlakkig of modieus. Geen vanzelfsprekendheid in managementland, waar managementmodellen organisaties niet zelden reduceren tot kwadranten, cirkels en driehoeken.
Met het concept van de organisatiegyroscoop wordt, en dat vind ik vrij uitzonderlijk, recht gedaan aan de complexe werkelijkheid in organisaties. Tegelijkertijd wordt die complexiteit scherp verhelderd en tot de essentie teruggebracht. Hoe de OrganisatieGyroscoop als bril gebruikt kan worden voor het in beeld brengen van de veelzijdige werkelijkheid in organisaties, doet Oosterhof in dit boek uitvoerig uit de doeken. Hij geeft leiders die zoeken naar een verdieping in hun eigen leiderschap, een hanteerbare tool in handen voor verdere reflectie en ontwikkeling. Hij heeft me regelmatig stevig aan het denken gezet.
Vóór Oosterhof zijn model introduceert, heeft hij de lezer in een aantal verdiepingsslagen meegenomen langs wat hij noemt de “basisingrediënten van leiderschap in contact”. Zijn inzichten en observaties waren voor mij zeer herkenbaar, maar het zijn geen platgetreden paden. Hij slaagt erin begrippen en modellen die voortkomen uit zijn ervaring als coach en adviseur en die dikwijls afkomstig uit een psychologische, filosofische en andragogische traditie, te vertalen op een manier die ik niet eerder in managementliteratuur heb aangetroffen. Wat te denken van ‘innerlijk immigreren’, de ‘lagen van contact’, of de ‘verborgen bestuurders’. Het levert voor wie de overbekende modellen uit de managementliteratuur wel wat beu is een schat aan hanteerbare, en voor velen waarschijnlijk nieuwe inzichten.
Uiteindelijk neemt Dries ons mee naar met name genoemde leiders uit uiteenlopende sectoren als het bedrijfsleven, het onderwijs, volkshuisvesting, de overheid en de medische sector en laat zien hoe zij leiderschap in contact in praktijk brengen. Dat doet hij via interviews met genoemde leidinggevenden. Hij zet geen glorieuze figuren in de schijnwerpers, maar gewone, bekwame directeuren. Gedreven, met idealen die in de manier waarop ze vertellen over hoe zij in hun werk staan tastbaar maken wat “leiderschap in Contact” daadwerkelijk kan betekenen. Ze troffen mij als lezer en als collega, die telkens weer moet ervaren dat contact weliswaar een eenvoudig begrip is, maar met allerlei (vaak irritante) haken en ogen.
De schrijfstijl van Oosterhof heb ik ervaren als erg verfrissend. Hij schrijft genuanceerd, bondig en kiest scherpe formuleringen. Een aanrader voor wie zich in het grote aanbod van vluchtige en tamelijk overbodige managementboeken, een verrassend nieuw licht gunt op zijn praktijk als leidinggevende.
Léon Lucas, voorzitter Centrale Directie Candea College, Duiven